Alapítása, története

Magyarország és a Kárpát–medence bortermelő régiói immár több mint 40 borrendnek adnak otthont.

Minden borrend alapításánál, az életében fontos a hely, az alapító tagok, a cselekvési irány meghatározása, a nevének választása.

A hely irányt szab az előállítható boroknak, az alapító tagok, a borbarátságok pedig a cselekvésnek!

A név megválasztásánál több fontos szempont is felmerülhet, lehet a név egy személy, lehet egy latin mondás, egy fogalom.

Amennyiben egy borrend személynevet szeretne választani, akkor el kell döntenie, hogy egy régi nemesi nevet (Törley, Széchenyi…) választ, vagy inkább valamilyen védőszentet szeretne megnyerni a borrendje számára.

Magyarországhoz kapcsolható, de a borkultusszal is közös, mindenkor jó példával elöljáró személyt nem nehéz találni, aki még a keresztény vallási közösségeknek is megfelelhet.

Ilyenek lehetnek például az Árpád-házi szentjeink, akikre méltán lehetünk büszkék itthon és határainkon túl is. Amennyiben az adott borvidékhez és a borkultúrához nem kapcsolható ilyen nemesi, vagy Árpád-házi név, akkor tovább kell keresni a megfelelőbb nevet.

A móri borgazdák a legendás szerzetest, Brindisi Szent Lőrincet választották névadójuknak, aki életével, magatartásával és tudásával példát mutatott minden nemzedéknek.

Szent élete, tevékenysége, kapcsolata a magyar nép török elleni harcával, kapucinus utódainak kapcsolata a szőlőkultúrával, képe a medálon, a zászlón,a festményen, a lovagterem falán és a kapucinusok templomában mindenkor mutatja a követendő irányt a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend lovagjainak.

A borrend 2001. szeptember 21-én alakult. Az alapító tagok avatására 2001. október 5-én, a Móri Bornapok alkalmával került sor. A borrend tagjai tevékenységükkel öregbítik a borvidék hírnevét, maguk és minden borbarát örömére.

Rendezvényeink