Tálos Katalin  (1998)

Nevem Tálos Katalin, 1967. december 28-án születtem Móron.

Hosszú tanulmányi vándorlások után - Leőwey Klára Gimnázium Pécs, EMA Universität Greifswald, Studienseminar Siegen (Németország) - 1996-ban hazatértem szülővárosomba és a Táncsics Mihály Gimnáziumban helyezkedtem el német-történelem szakos tanárként.

 

Munkám mellett igyekszem kivenni részemet a város kulturális életéből, pl. barátaimmal megalakítottuk a hu-Mór-kák amatör színjátszó csoportot, a Városi TV-ben önálló nemzetiségi adást szerkesztettem havonta egy alkalommal, városi rendezvényeken (Móri Bornapok) háziasszony szerepet vállalok stb.

 

A szőlővel és a borral már korán kapcsolatba kerültem, mivel édesapám hivatásához hozzátartozik. Nekünk is van szőlőnk ill. pincénk és ott mindig elkelt a segítség. Szüleimtől tanultam a jó bor szeretetét és mértékletes élvezetét.

 

1998-ban nagy örömmel vettem hírül, hogy városunk is hagyományt szeretne teremteni a BORKIRÁLYNŐ személyének megválasztásával. Én ezt a hagyományt németországi éveimből már jól ismertem, és nagyon jónak tartottam. Ilyen indíttatásból jelentkeztem barátnőimmel a megmérettetésre. Alapos felkészülés után a 1998-as Móri Bornapok rendezvényének keretén belül sikerült elnyernem ezt a kitüntető címet.

 

Nagyon nagy öröm volt számomra, fantasztikus érzés volt, amikor a korona felkerült a fejemre! Nagyon jól tudtam azonban, hogy ez a cím nagy felelősséggel és sok kötelezettséggel jár.

Egy éven keresztül reprezentáltam bel- és külföldön különféle turizmus- és gasztronómiai rendezvényeken. Itthon a Budapesti Turizmus Kiállítás volt kiemelkedő, ahol a móri borvidék és a minőségi móri bor hírnevét öregbítettük. Vendégségben voltunk az RTL-Klub Reggeli adásában, ahol a falusi turizmus témájában borvidékünket képviseltem. Külföldi útjaim Németországba, Wittenberg városába vezettek, ahol többek között az Európai Nap rendezvényén kínáltuk és árultuk borainkat. Nagyon nagy sikerük volt, a gyönyörű magyaros díszítéssel a mienk volt a legkedveltebb sátor.

 

Itt a régiónkban több borversenyre látogattam el és kóstolgattam a borokat. Nagyon sok kiváló szakemberrel ismerkedhettem meg ezeken a versenyeken, és sok új ismeretre is szert tehettem. Ez nagyban befolyásolta további tevékenykedésemet a móri borkultúra érdekében.

 

1999. tavaszán alapító tagja voltam a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének. Így most csoportosan követhetjük azokat a célokat, melyeket borkirálynői tevékenységem alatt magam elé tűztem.