Sárközi Laura (2014)

Tősgyökeres móri vagyok, itt születtem, a szüleim és a nagyszüleim is Mórhoz kötődnek.

Sváb családból származom, amire nagyon büszke vagyok. A borászkodással nagypapám, Manner József révén kerültem először kapcsolatba. A szőlőművelés alapvető lépéseit, eszközeit, a borok fajtáit ő ismertette meg velem. A megszerzett tudást a móri bornapokon kamatoztathattam először, hiszen a nagyszüleim boraikkal a rendezvény állandó résztvevői.


A későbbiekben lehetőséget kaptam Miklós Csabi pincéjében dolgozni két teljes nyáron át. Nagyon jó tapasztalat volt. A legjobban a borkóstolókat élveztem, a felszolgálás, a kínált borok bemutatása, a társaság szórakoztatása mind-mind a szívem csücskévé vált. Tavaly nyáron, a Sziget fesztiválon vettem részt a DiVino Borbár képviseletében és dolgoztam a Junior Borünnepen is.

 

Tanulmányaimat a móri Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdtem, majd a német nyelv szeretete miatt gimnáziumi éveimet ismételten német nemzetiségi osztályban folytattam a móri Táncsics Mihály Gimnáziumban. Talán ezek után nem is véletlen, hogy jelenleg szőlész-borász mérnök szakon tanulok Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon karán. A középiskolai tanulmányaim befejezése után nem is volt kérdés, hogy ez a pálya való nekem.

Hosszú távú terveim között szerepel, hogy a diplomám megszerzése után csatlakozzak a méltán híres móri borászok rangos névsorába és valóra váltsam a legnagyobb álmom, vagyis, hogy a saját borászatomban tevékenykedhessek.

 

Szabadidőmben szívesen sütök-főzök. Már egyre jobban megy, a barátok alá tudják támasztani a fejlődést. Fontos része az életemnek a tánc is. Óvodás korom óta néptáncolok, az általános iskola alatt Trosztmér Zsuzsanna petőfis csoportjának, majd 4 évig a Rozmaring Táncegyüttesnek aktív tagja voltam. A sváb táncok, zenék, hagyományőrző ruhák nagyon közel állnak hozzám a származásomból fakadóan is. Tavaly nyáron egy sváb móri lakodalomba is belecsöppentem, hiszen én lehettem a hagyományokat felelevenítő rendezvény egyik fontos szereplője, a mennyasszony. Nagyon élveztem.

 

A borkirálynői cím elnyerése nagy megtiszteltetés számomra. Fiatalos lendülettel állok a borkirálynői feladatok elé is, hiszen egy életvidám, mosolygós lány vagyok, aki bátran néz szembe a kihívásokkal. Fontosnak tartom, hogy ez a tradíciókban és kiváló borokban gazdag borvidék megőrizze és öregbítse hagyományainak hírnevét. Remélem az elkövetkező egy évben udvarhölgyeim – Ruff Alexandra és Tóth Olimpia Mercédesz - segítségével sikerül méltóan megfelelnünk a ránk váró feladatoknak.