Gruber Nóra (2018)
GuberNora.jpg

Gruber Nóra vagyok a 2018-as évben megválasztott Móri Borkirálynő.

 

Születésem óta Móron élek, csak az egyetemi tanulmányaim szólítanak Budapestre a hétköznapokban. Ennek ellenére olyan gyakran jövök haza, ahogy csak tudok, a hétvégéimet mindig itthon töltöm és a későbbi életemet is itt, vagy legalábbis a környéken képzelem el. Felüdülés az itthoni kisvárosi légkör a nagy metropolisz után.

 

Nemsokára megszerzem az alapdiplomám és szeretnék színháztudományt tanulni a továbbiakban. A jövőben művészeti vagy kulturális területen szeretnék tevékenykedni.

 

Mielőtt a bor felé vennénk képzeletbeli sétánkat az életutamon, muszáj megemlíteni egy meghatározó dolgot az életemben. A zenekart. A Móri Ifjúsági Fúvószenekar szerves része az életemnek. Olyan közösséget és élményeket kaptam az elmúlt 11 évben, amit kevés más módon élhetnék át.

 

A bor és a szőlő iránti tiszteletem és szeretetem a Nagyszüleimnek köszönhetem. Kertjükben a mai napig ezerjó tőkék vannak, és minden évben szüretelünk, bort készítünk. Rajongó gyermekből, borfogyasztó felnőtt lettem és érdeklődve figyeltem évről-évre a borkirálynőket. 2016-ban próbáltam először ki magam a borkirálynő választáson, aminek akkor már sok éves hagyománya volt. Akkor ’csak’ udvarhölgy lettem, de pontosan ennek köszönhetem, hogy még jobban felkészültem a 2018-as választásra. Sokat tanultam, elkezdtem dolgozni hétvégente egy helyi borásznál, és szinte szívtam magamba a tudást, hogy hogyan kell elegánsan beszélni egy borról, észrevenni, hogy milyen vendéggel/hallgatósággal állunk szemben stb. Olyan sokat fejlődtem pár hónap alatt, hogy hamarosan borbemutatókat tartottam a pincénél. Megérte a sok készülés, most 2 évig én képviselhetem a borvidéket határon innen és túl.  Élvezem minden egyes percét, ha az otthonomról, a borvidékről, az emberekről, rendezvényekről, hagyományokról, borról és a helyi, sváb gasztronómiáról beszélhetek. 

 

Szabadidőmben nem vetem meg sem az aktív, sem a passzív pihenést, mindegyiket szívesen választom! Szeretek utazni és kirándulni, megismerve más kultúrákat, tájakat. Sok időt töltök a családommal és barátaimmal, közös programokat szervezünk. Töretlenül zenélek továbbra is a zenekarban. A közhelynek számító kikapcsolódási formák is mindennapjaimat képezik, vagyis olvasok, zenét hallgatok, filmet/sorozatot nézek. 

 

Borkirálynőnek lenni, nem csak megtiszteltetés, hanem egy bizalom a város és borvidék irányából. Bíznak és hisznek bennem, hogy erre a feladatra alkalmas vagyok, és én azon leszek, hogy erről mindenki meggyőződhessen.