A Borrend tisztségviselőinek feladatai

A tisztségviselők feladatai:

NAGYKÖVET: A hegyközségek felé összekötő szerepet lát el. Szakmai rendezvények szervezését végzi el, valamint más szőlészeti és borászati témájú előadásokra, továbbképzésekre, rendezvényekre, kiállításokra stb. hívja fel a borrendi tagok figyelmét.

HÍRMONDÓ: A magyarországi borrendek meghirdetett rendezvényein való részvételt megszervezi, miután azok helyét, időpontját megtudja és biztosítja az azokon az elvárásnak megfelelő létszámú részvételt, az előzetes részvételi szándékot jelzett borrendi tagok elsődleges kiértesítésével. Gondoskodik a zászlóőr és az ajándék borokat összeállító pincemester értesítéséről és az említett dolgok átadásáról.

HOPPMESTER: (rendezvényszervező) A borrend Szent György napi és Móri Bornapi rendezvényeit szervezi, és a lebonyolítást ellenőrzi. Elsődleges feladata az ünnepségek megszervezése és lebonyolítása.

CEREMÓNIAMESTER: (avatást levezető) Gondoskodik a borrendi avatások zökkenőmentes lebonyolításáról, az avatási kellékekről és azok megfelelő helyen és időben való meglétükről.

KRÓNIKÁS: A borrend eseményeit rögzíti írásban, vezeti az emlékkönyvet, összegyűjti és rendezi a fotókat. A közgyűlésen vezeti a jegyzőkönyvet.

FŐBORÁSZ: Szakmailag képviseli a borrendet. Szervezi és lebonyolítja a borversenyeket. Elvégzi a borverseny értékelését, és jelen van a díjak átadásánál.

PINCEMESTER: Gondoskodik a borrend reprezentációs borairól. Rendezvényeken a megfelelő minőségű, mennyiségű és választékú italt biztosítja. Gondoskodik a társ borrendek rendezvényein a résztvevőknek az ajándék italokról.

FŐPOHÁRNOK: Az, ínyencmesterrel együttműködve kialakítja a rendezvények étel-ital kínálatának harmóniáját. Tájékoztatással szolgál a felszolgált italokról. Lovagtársainak segítségével gondoskodik a vendégek kiszolgálásáról. A gasztronómia területén igyekszik méltó szerepet biztosítani a borok, a borfogyasztás rituáléjának.

ÍNYENCMESTER: A borrend rendezvényein felszolgálásra kerülő ételek összeállítását (udvarhölgyek segítségével) és azok időben való feltalálását intézi, valamint egyes esetekben a szakács szerepét is ellátja.

ZÁSZLÓŐR: Gondoskodik a Borrend zászlójának tárolásáról, tisztántartásáról és megfelelő alkalmakkor a társrendezvényeken résztvevőknek átadásáról és visszavételéről. A borrend saját rendezvényein zászlóvivő szerepét látja el.

BOR TREZOR ŐR: A létesítendő Bor-trezor és az abban őrzött borok megfelelő biztonságáról gondoskodik. Borok átvételét, átadását, tárolását és az ezzel járó adminisztrációt végzi el. Előzetes értesítés után az érdeklődőknek bemutatja és ismerteti a trezort és a tárolt borokat.

KÖVETEK: Feladataik azonosak a nagykövetével, az ő munkáját segítik.

Rendezvényeink