Tálos Tamásra emlékezünk

2016 április 25-én tragikus hirterlenséggel elhunyt

Tálos Tamás a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke,

a Mór Brindisi Szent Lőrinc Borrend alapító nagymestere.

Kedves Tamás, fájó szívvel búcsúzunk Tőled,

emléked szívünkbe él

és örökre megőrizzük.

Tálos Tamásnak állított emléketáblát  Almásfüzitő Önkormányzata


Minőségi borok és étkek újságban megjelent cikk Tálos Tamásról, ezzel az írással emlékezünk rá

Tálos Tamás hagyatéka

 

Jellegzetes, termeténél és bölcsességénél fogva is kiemelkedő alakja volt 2016 áprilisi haláláig a magyar borrendi mozgalomnak Tálos Tamás. A móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagymestere – olcsó poén, de esetében találó – nagyformátumú közösségi emberként vívott ki magának tiszteletet országszerte. Hosszú éveken át alelnökként szolgálta nagy alázattal, energiákkal ezt a szép mozgalmat, 70 esztendején alig túljutván még azon is elgondolkozott egy rövid ideig, hogy megpályázza az elnöki tisztet. Mi másra, ha nem optimizmusra utal ez a momentum, amely persze azért nem valósult meg, mert Tamás realista is volt. Tudta, hogy dolga van borászként, családszerető apa és nagyapaként ebben a világban. Emlékezetes borrendi rendezvények egész sorát szervezte meg évtizedeken át Móron, a Móri Borvidék szép városkájában, kitűnő rendi kollégák segítségével, nem utolsósorban pedig lánya aktív bevonásával. Nagykövete volt ennek a mozgalomnak, mert nagy és termetes emberként fáradhatatlanul megjelent különböző borrendi eseményeken , rendezvényeken, kettős minőségben: mint borrendi nagymester, illetve mint aki a MBOSZ választott alelnöke is.

Emlékképek idéződnek fel bennem. Sok-sok találkozás, jó hangulatú beszélgetések, szakmát féltő mondatok, a borrendiség jövőjét firtató gondolatok. Társasági ember volt, aki mindig tudta mindenben, hogy hol a határ. Ezért aztán bölcs ember is volt. Alelnöki pozíciójánál fogva fájdalmas események (jelesül temetések) alkalmával az ő vezényletével álltak sorfalat az egyes borrendek a végső búcsúztatásoknál. Katonás eligazító szavak, mert tudta, hogy a rend fontos az élet minden területén, borászati munkában, a magánéletben a mozgalmon belül, de egy civil szerveződés megjelenésénél, megjelenítésénél is. Legutoljára a pannonhalmi adventi borrendi jubileumi eseményen találkoztunk, ahol nagy tisztelettel beszéltek munkásságáról úgyis, mint aki tanácsaival, gyakorlati útmutatásaival ellátta a rendet akkoriban megalapító pannonhalmiakat. Mentoruknak és mesterüknek tartották, hiszen már csak a szomszédság okán is őszinte örömmel vállalta ezt a felkérést, hogy a későbbi működésük során tovább is figyelemmel kísérje munkálkodásukat.

Szerette az életet, a jó bort, tudta tisztelni és megtartani a barátságot. Őt is viszont tisztelték és szerették nagyon sokan. Szűkebb családja és a borrendi mozgalom hatalmas nagy családja fájdalmas veszteségként élte meg, hogy autóját vezetve hirtelen rosszul lett és már tehetetlen volt irányba tartani a járművet. Legyen megnyugvás számunkra, hogy az úton majdnem végig tudott menni...

Rendezvényeink