Márton nap

Márton napjára már kierjedt az újbor. A hagyomány szerint a bornak Szent Márton a bírája, tehát ezen a napon a bort mindenképpen meg kellett kóstolni. A Márton-napi újbor kóstolgatásának szertartása a bort és a pincék sötétjét övező misztikummal kapcsolódott össze. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák.

Akármilyen is az évjárat, az újbornak mindig el kell készülnie november 11-ére. Tudják ezt a borászok, hiszen a Márton nap előtti héten már egyre többen érdeklődnek az újbor minőségéről. Itthon az újbor megkóstolása nem az évjárat értékelését jelenti, hanem a bor szeretetét fejezi ki. Az újbor üde, friss, többségében illatos, olyan, ami átmelengeti a szívet, lelket.

A Móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend hagyományosan minden évben november 11-éhez legközelebb eső hétvégén megtartja az új borok versenyét a Márton napi libaesten, ahol finom libából készült ételek mellé - mert aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik - a borrend tagjai megkóstolják az új borokat.

2017. 11.11-én Márton napján tartotta a Borrend a hagyományos újbor versenyét, ekkor libavacsorán vettünk részt a Hétkúti Wellnes és Lovasparkban ahol ízletes libaételeket fogyasztottunk és fantasztikus újborokat kóstolhattunk.

A borvereseny eredményei:

libaest_2017111_1
libaest_2017111_2
libaest_2017111_4
libaest_2017111_3
libaest_2017111_5

Rendezvényeink